Posted on

Naturlig Mat – Naturlig Hälsa

Hormoner och hälsa

De flesta välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlproblem, övervikt, ledbesvär, demens och allergier orsakas av en obalans i kroppens hormoner. När vi äter mediciner för att motverka symtomen förvärras vår hälsa på sikt av läkemedelsbiverkningar.

Maten är den bästa medicinen som enkelt styr hur hormonerna verkar i vår kropp.

Insulin och glukagon är viktiga hormoner för vår metabolism. ( vårt matsmältningssystem som ger kroppen energi och underhåll)

Insulin stimuleras av kolhydrater och insulin öppnar cellerna för lagring av blodsocker som fett. Högt innehåll av insulin i blodet ökar det onda blodkolesterolet. Om vi stressar vår metabolism med höga insulinnivåer under längre perioder stängs funktionen av som öppnar cellerna för fettinlagring. Diagnosen är då diabetes typ 2 och den allvarligaste konsekvensen är hjärtinfarkt och stroke.

Glukagon öppnar cellerna för fettförbränning. Glukagon stimuleras av protein och fett. Glukagon verkar inte när det finns insulin i blodet. Insulin spärrar kroppens förmåga att använda kroppsfett som energi. Snabba kolhydrater som ger höga insulinnivåer finns i spannmålsprodukter, speciellt vitt vetemjöl, socker, potatis, ris och fruktjuicer.

Vid en lämplig balans mellan fett, protein och långsamma kolhydrater från grönsaker och frukt förbränner cellerna omväxlande fett och socker. Aptitregleringen ställer då in sig så att man får ett optimalt fettlager på kroppen, 22 viktprocent för kvinnor och 15 viktprocent för män.

Nyttiga fetter i rätt balans

Fett och kolesterol är inte bara energi utan viktiga råvaror för hormoner, cellmembran och vår hjärnfunktion. Fettsyror år långa kolkedjor med upp till 22 kolatomers längd. I ena ändan finns en metylgrupp där kolatomen är bunden till tre väteatomer och i andra änden finns en atomgrupp som är organisk syra. Växter och djur tillverkar fettsyror av glukos Vissa fettsyror som är livsnödvändiga för oss kan vi inte tillverka själva. De måste finnas i vår mat, gräsätares kött. I animaliskt fett finns de viktiga fettlösliga vitaminerna A,D,E och K. När djuren är gräsuppfödda blir kvoten mellan långkedjade omega 6-fettsyror och omega 3-fettsyror 1:1 vilket är optimalt för vår hälsa. Om djuren äter mycket kraftfoder som spannmål och soja blir det 6-8 gånger högre omega 6-fettsyror. Våra celler går då in i inflammatoriska tillstånd och vi får ont i kroppen, stress i hjärnan, cancer och allergier. Oljor från växtriket har alltid högre andel omega 6-fettsyror och låg andel omega 3-fettsyror. Processat fett som oljor från växtriket som görs om till margarin är hälsovådlig att äta och ska uteslutas helt.

Kolesterol 

En alkohol med vaxartad konsistens. Ett mycket viktigt byggnadsmaterial i cellens membraner och i nervernas isolerande myelinhölje. Kolesterol är råvara för kroppens tillverkning av kortison och aldosteron i binjurarna, kvinnligt könshormon östrogen i äggstockarna och manligt testosteron i testiklarna och det ämne som av solljus förvandlas till D-vitamin. Dessutom har kolesterol en nyckelroll i matsmältningen genom att det i levern omvandlas till gallsyror som emulgerar födans fett så att det kan tas upp av tarmslemhinnan.

Högt blodinsulin stimulerar kroppens egentillverkning av det onda kolesterolet och glukagon har motsatt effekt.  Problem med ogynnsamma kolesterolvärden ska avhjälpas med mat som inte innehåller snabba kolhydrater. Ät inte kolesterolmediciner som har allvarliga biverkningar.

Protein

Kött, mjölk, ägg innehåller alla de essentiella aminosyror vi behöver för att tillverka en cell. Om en av de livsviktiga proteiner saknas kan inte kroppen tillverka celler.  För kroppens underhåll behövs protein i födan varje dag. Om protein saknas i födan kommer kroppen att använda och bryta ner sina egna muskler. Det är bra för kroppen att ta bort protein en dag i veckan. Då städas kroppen på gamla celler och din bonus är att du bevarar ungdomlig vitalitet.

Långvarig negativ stress påverkar immunförsvaret.

Vårt immunförsvar kan hela allt. Att äta rätt är bra för hälsan men det finns en omständighet som stänger av immunförsvaret och det är negativ stress. Du har negativa bilder i ditt omedvetna som stressar din fysik och manifesteras i olika sjukdomar. När du hittar dessa bilder och ger dem ett nytt värde så kan ditt immunförsvar startas om igen.

 

 

 

Lämna ett svar